Saturday, February 25, 2006

Ja ho publiquem nosaltres

Quan E-noticies va forçar Blocat.com a tancar la primerva versió d'E-bruticies, un mitjà ens va demanar una entrevista que vàrem concedir però que després de molts dies no ha sortit ni serà publicada. És per això que, mantenint l'anonimat del mitjà la publiquem ara i aquí ni que sigui per l'estona que vàrem dedicar a respondre les preguntes.

- Per què heu decidit tirar endavant aquest weblog?
Perquè n’estem absolutament farts d’un estil basat en la intoxicació, la tergiversació, l’engany, la censura prèvia als lectors. El model de l’olla de grills on tot s’hi val.


- Què en penseu de Xavier Rius?


Després de veure el que escriu i publica E-notícies detectem molta malícia. Pensem que està mancat de la mínima ètica, que no té escrúpols i que li encanta mirar-se el melic. No sabem si heu valorat bé el que feu publicant aquesta entrevista però prepareu-vos que ben aviat tindreu un article destructor i un bon grapat de comentaris per dir-vos de tot menys guapos. Sortosament però ara hi ha E-brutícies per dir allò que E-notícies censurarà, sempre que es digui amb respecte.

- Què us va semblar la reacció d'E-notícies demanant que Blocat us fés fora?


Molt propi del Sr. Rius que es mou per una lògica basada en el “jo puc fer i desfer amb total impunitat però ai de tu que em critiquis perquè aleshores apel•laré a la llibertat d’expressió i seràs objecte de totes les meves ires”. Creiem que ha estat un gran error. Primer pressionen a la gent de Blocat, després es tanca el bloc, a continuació molta gent s’indigna, en comencen a parlar alguns mitjans de comunicació i fins i tot el propi E-notícies treu el tema. Ens han donat una empenta impagable. El Sr. Rius ha demostrat no entendre com és Internet tot i creure’s una autoritat en la matèria pel que es pot llegir en els seus escrits.


- Què us va semblar la pròpia mesura de Blocat?


Lògica. Blocat no vol problemes ni nosaltres volem que en tinguin. Ens ha sabut greu haver-los provocat molèsties i tornem a demanar disculpes públicament. I aquests dies no ens hem cansat de dir que estem profundament agraïts a Blocat per haver-nos acollit. Ara més que mai és l’hora de donar un cop de mà a aquesta gent que no coneixem però ofereixen un molt bon servei als internautes catalans. Ara més que mai cal demanar als internautes catalans que visitin els seus blocs i en creïn de nous de manera que Blocat pugui créixer. Ànims Blocat!!


- Què fareu si Blogger tanca E-brutícies igual que Blocat?


Hi ha moltes possibilitats. Una de les coses que ens ha sorprès aquests dies de les reaccions dels lectors és la quantitat d’ofertes rebudes per obrir el bloc a diversos llocs. Poques hores després de tancar-se la primera versió del bloc varem rebre un correu d’un lector indignat que ens avisava que ell mateix havia creat l’actual bloc per animar-nos a seguir. O sigui l’actual E-brutícies no l’hem creat ni nosaltres!!! És una de les coses que té Internet. Ara caic ara m’aixeco. Cap problema. Obrim el bloc en poques hores a un altre lloc. Aquesta és una de les grans lliçons que hauria d’aprendre E-notícies. Podríem arribar a dir que a Internet gairebé som iguals. Nosaltres amb un mes hem fet més soroll que E-notícies en anys. I disculpi la immodèstia perquè ara semblarà que els que ens mirem el melic som nosaltres.

- Teniu por de noves represàlies?

No. Si aconsegueixen tancar que tornin a tancar però ara ja s’ha llançat al missatge i ha arribat a molta gent. Tampoc l’E-brutícies vol perpetuar-se. Ja s’ha dit que quan hàgim dit tot el que volem dir aleshores ens plantejarem plegar. I que aleshores qui hagi d’actuar actuï si vol, pot i té coratge. A nosaltres les administracions catalanes no ens donen ajuts, ni ens inunden amb publicitat ni fem pagar per notícies que pots trobar gratis en moltes ocasions. Tampoc ho pretenem.


- Quines audiències heu tingut?


Quan es va tancar E-brutícies a Blocat s’havien registrat 1.800 lectures dels articles en un mes. Sincerament no som capaços de valorar si són moltes o poques perquè d’Internet no en sabem tant ni tenim massa coneixements. Però ja n’hi ha per una mínima satisfacció. Hem de ser modestos. El que valorem més ara en aquests moments són els tipus de missatges que rebem i de qui els rebem. Intuïm que darrera alguns missatges hi ha gent amb molta responsabilitat i que les sorpreses serien grans. La creació de l’E-brutícies ens ha confirmat el que es temia. En aquest país hi ha molta gent, lectors i damnificats, que n’està fins al capdamunt de l’E-notícies i del seu director Xavier Rius. L’E-brutícies és una catarsi col•lectiva. Però no ens enganyem la millor e-noticia que podrien rebre els internautes és la desaparició d’aquest model. Atenció cal remarcar que parlem del model no de la publicació en si. Que no es rebin ara acusacions d’intol•lerància i coses per l’estil. Si E-notícies passés a jugar net perfecte però sembla difícil.


- Per què heu decidit fer el weblog anònim?


Miri ningú sap avui dia, o si se sap no s’ha fet saber, qui és veritablement el subcomandante Marcos i, quan parla, tots els mitjans de comunicació se’n fan ressò. A molts diaris hi veiem columnes amb pseudònim o articles signats per col•lectius de gent no identificada. Que no pot E-brutícies? Si volen anomenar-lo col•lectiu E-brutícies que no quedi. La millor manera de combatre l’anonimat és explicant veritats i oferint un espai de respecte, reflexió i alternativa que és el que intentem fer. Si expliquem veritats que s’acaben confirmant i sobretot si ho fem des del respecte ja no importarà tant l’anonimat. E-notícies també permet l’anonimat als seus comentaris i s’hi diuen coses tan greus que E-brutícies acaba essent un joc de nens.

- Qui sou?

El bloc ho diu ben clar som damnificats de l’E-notícies, gent molt farta.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Voldria referir.me a aquest comentari que es fa a l'entrevista:

"E-notícies també permet l’anonimat als seus comentaris i s’hi diuen coses tan greus que E-brutícies acaba essent un joc de nens."

Es ben cert i penso que justament s'empara en aquest anonimat dels seus comentaris (encara que hi hagi noms de pila, i se suposa que mails...). En Tejedor deixa que apareguin comentaris que incorren en la difamació, l'insult i etc... El seu codi ètic s'empara que són de tercers però ell els ha validat i sigui que ha autoritzat la seva publicació o sigui que n'és plenament corresponsable.

Malgrat el comentari que diu que ell no és responsable m'agradaria que passaria si el portés als tribunals un bon advocat... a veure qui s'atreveix a fer-ho!

4:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

Totalment d'acord. Això que fa amb els comentaries és la hipocresia elevada a l'enèssima potència. Jo alguna vegada que ho he vist he flipat. Ell és qui publica els comentaris que creu convenients i a vegades ell creu que hi ha gent a qui convé destruir. Quina manera de fer periodisme és aquesta? E-notícies és la clavaguera de referència en català.

10:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Efectivament fa pudor de brut tot aquest blog d'e-brutaires. I em temo que la mà borda d'algun partit és al darrere.

2:12 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home